top of page
bph 1.jpg

Lazerle prostat ameliyatı nedir?

Fiberoptik kabloya aktarılan LAZER enerjisinin prostatı kesmek için kullanılmasıdır. Bu iÅŸlem için birçok lazer tipi kullanılabilir. Günümüzde sırasıyla en çok HOLEP (Holmium lazer ile prostat çıkarılması) ve TULEP (Thulium lazer ile prostat çıkarılması) kullanılmaktadır.

LAZER’le prostat ameliyatı nasıl yapılır?

Ä°çinden fiberoptik lazer kablosu da geçebilen kamera ile idrar deliÄŸinden girilerek prostata kadar ilerlenir. Ä°drar tutma kası (sfinkter) seviyesinin biraz yukarısından prostat iç kısmı kesilmeye baÅŸlanarak dış kısım iç kısım sınırına ulaşılır. Bu sınıra ulaşıldığında aynı portakalı kabuÄŸundan soyuyor gibi nazikçe ittirilerek ve/veya lazer ile kesilerek iç kısım dış kısımdan sıyrılır. 

Bu yöntemle prostat iç kısmı tek veya 2 veya 3 parça halinde dış kısımdan sıyrılarak mesane içine atılır. Bu aÅŸamada devreye bir tür kıyma makinesi olarak tarif edebileceÄŸimiz  morselatör cihazı devreye girer. Ä°drar yolundan çıkamayacak kadar büyük prostat parçalarını bir yandan öÄŸütürken bir yandan da çekerek kıyma parçaları ÅŸeklinde vücut dışına çıkarır. 

Klasik kapalı prostat ameliyatı (TURP) yerine niye LAZER’le prostat ameliyatı?

TURP    ameliyatında   prostat   3-5mm   kalınlığında   1-2cm   uzunluÄŸunda    parçalar

(prostat cipsi) halinde çıkarılabilir. Özellikle büyük prostatı olan hastalarda idrar yolunu kapatan prostatın ürolog tarafından çıkarılması  için  yüzlerce  defa cips kesilmesi   gerekmektedir. Bu da ameliyat süresini çok uzatmaktadır. Oysa LAZER’le yapılan ameliyatta prostat en fazla 3 büyük parça halinde idrar yolundan çıkarılarak mesaneye atılabilmektedir. Böylelikle prostatın büyüklüÄŸü bir problem olmaktan çıkmaktadır. Çok sayıda cips çıkarılması her keside bir miktar kanama olması demek olduÄŸundan büyük prostatlarda TURP yöntemi ile kan kaybı da fazla olabilmektedir. Yani aynı damarı farklı seviyelerde birçok defa kesmek gerekirken LAZER yönteminde aynı damarın prostata girdiÄŸi yerden kesilip kanama kontrol altına alınarak kanama miktarı da olabildiÄŸince azaltılır.  Prostatı bir portakala benzetirsek; portakalın kabuÄŸu prostat dış kısmı, portakalın yediÄŸimiz kısmı ise prostat iç kısmı yani büyüdüÄŸünde idrar yolunu kapatan kısım olsun. TURP yöntemi ile portakalın etli kısmı defalarca kesilerek çıkarıldığından portakalın suyu akacaktır. Oysa HOLEP ameliyatında portakalın etli kısmı kabuÄŸundan sıyrılarak çıkarıldığı için portakal suyu neredeyse hiç akmayacaktır;  yani HoLeP ameliyatı sırasında daha az kanama olacaktır..  

Açık prostat ameliyatı tarihe mi karışıyor?

Evet. 100cc’den büyük prostatlarda TUR-P ameliyatıyla prostat küçük parçalar halinde çıkarıdığınden iÅŸlem çok uzun sürüyor hatta istenilen miktarda prostat dokusu çıkarılamıyordu.  Bu nedenle büyük prostatlı hastalarda açık ameliyat tercih ediliyordu. Oysa LAZER ile prostatın ne kadar büyük olursa olsun prostat en fazla 3 büyük parça halinde idrar yolundan çıkarılarak mesaneye atılabilmektedir.

bottom of page