top of page
tESTÄ°S.jpg
testis_hidrosel

Hidrosel nedir?

Testisin ön ve yan kısmını tunica vajinalis adı verilen karın zarının (periton) devamı olan iki kat zar (iç yaprak, dış yaprak)  çevreler. Zarın iki katmanı arasında normal ÅŸartlarda bir miktar sıvı bulunur.

Bu sıvı normal şartlarda bir yandan salgılanırken bir yandan da emilir. Bu denge bozulursa yani salgılama artarsa veya emilim azalırsa sıvı miktarı artar. Bu sıvının artmasına hidrosel denir.

Hidrosel niye oluÅŸur?

EriÅŸkin yaÅŸta altta yatan sebep enfeksiyon, travma veya kanser olabilir. Eskiden geçirilmiÅŸ testis veya kasık fıtığı ameliyatları sonrasında da hidrosel oluÅŸabilir.

Çocukluk çağında da hidrosel görülebilir ancak çocukluk çağındaki hidroselin oluÅŸum mekanizması farklıdır.

hidrosel

Hidrosel ne gibi zararlara yol açabilir?

EÄŸer hidroselin sebebi kanser veya enfeksiyon deÄŸilse; oturma, bacak bacak üstüne atma ve kozmetik problem dışında bir zararı yoktur.

Hidrosele hemen müdahale etmek gerekir mi?

Hidroselin sebebi eÄŸer testis kanseri ise testis kanseri tedavisi uygulanır. (Testis kanseri bölümüne bakınız)

Hidrosel tanısı konulduÄŸunda aktif bir testis infeksiyonu varsa infeksiyon tedavisi yapılır. Tedaviden sonraki birkaç ay içinde hidrosel kaybolabilir. Hidrosel kaybolmaz ise müdahale edilir.

Hidrosel testis travması sonrası geliÅŸmiÅŸse hidroselin azalması için travmadan sonra 1-2 ay beklenir. Hidrosel kaybolmaz ise müdahale edilir.

tESTÄ°S.jpg

Hidrosel düzelmezse tedavisi nedir?

Ä°laçla tedavisi mümkün deÄŸildir. Bir enjektör ile sadece sıvı boÅŸaltılırsa genellikle 1-2 ay içinde tekrar sıvı birikmesi olur. Nüksü önleyebilmek için ameliyatla sıvının biriktiÄŸi boÅŸluÄŸu (iç - dış yaprak arası boÅŸluk) ortadan kaldırmak gerekir.

Torba üzerinden yapılan bir kesi ile sıvı ile dolu keseye ulaşılır. Kese açılır ve sıvı boÅŸaltılır.

Testisi çevreleyen zar ters çevrilerek testis arkasında dikilir. Bu ÅŸekilde aşırı sıvı salgılanması tekrarlasa bile birikebileceÄŸi bir kese olmadığından hidrosel oluÅŸmaz.

bottom of page