top of page

Prostat kanseri tanısı nasıl konulur?

Prostat kanseri tanısı için biyopsi gereklidir. Yani muayene, kan tahlili (PSA) veya görüntülüme yöntemleri  prostat kanseri tanısı koyulması için yeterli deÄŸildir. Tanı ancak prostattan alınan parçaların patoloji doktoru tarafından deÄŸerlendirilmesi sonucu konulabilir.

Prostat biyopsisi nasıl yapılır?

Ä°ki ÅŸekilde yapılabilir. Her iki yöntemde de makattan prostatı görüntüleyebilmek için ultrason probu yerleÅŸtirilir. Birinci yöntemde biyopsi için kullanılan iÄŸne makattan prostata batırılırken, ikinci yöntemde iÄŸne perineden (apışarası) prostata ilerletilir.

Prostatın büyüklüÄŸüne göre deÄŸiÅŸmekle birlikte genelde prostatın saÄŸ ve sol tarafından üst, orta ve alt kısmından 2’ÅŸer parça olacak ÅŸekilde toplam 12 parça alınır. 

Kaç numaralı parçanın hangi alandan alındığı kayıt altındadır.  Patolog kanser çıkan parça numaralarını yazdığında bu ÅŸekilde prostatın hangi bölümünde kanser olduÄŸunu tespit edebiliriz.

Prostat çok büyükse ve 12 bölgenin haricinde baÅŸka bir alandan da ÅŸüpheleniyorsak bu bölgelerden de parça alınabilir.

Sadece muayene ve ultrason klavuzluğunda yapılan prostat biyopsisinin dezavantajları nelerdir?

Prostat büyüklüÄŸü kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸir. 40 Yaşından sonra büyümeye baÅŸlayarak  50’li yaÅŸlarda ortalama 40ml‘lik hacme (iri bir ceviz büyüklüÄŸünde) ulaşır.  Kanser bu organın her yerinden çıkmaz. Yani küçük bir bölgesinde kanser varken kalan tüm organ normal olabilir.

Ultrason maalesef kanserli prostat dokusu ile kanser olmayan normal prostat dokusunu ayırt edemez. Yani prostat biyopsisinde ultrason önceden belirlenmiÅŸ her hasta için standart olan 12 bölgenin yerlerini bulmamızda bize klavuzluk yapar. Sadece ultrason eÅŸliÄŸinde yapılan biyopsilerde her hastadan aynı ÅŸekilde aynı bölgelerden parça alınarak prostat kanseri varlığı araÅŸtırılır.

Kanserli doku parça alınan yerlerin dışından kaynaklanmış ise sadece ultrason klavuzluÄŸu ile yapılan biyopsilerde saptanamayabilir; yani patoloji doktoru hastada prostat kanseri olduÄŸu halde kanser yok raporu verebilir. Åžekil 4’deki kırmızı boyalı alanlarda kanser olduÄŸunu varsayalım. Bu durumda hastanın sadece 1’den 12’ye kadar numaralandırılmış prostat bölümlerinden parça alırsak kanseri tespit edemeyiz.

MR füzyon prostat biyopsisinin sadece ultrason ile yapılan biyopsiye avantajı nedir?

Ultrasonda prostattaki kanserli alanlar ile normal alanlar aynı ÅŸekilde görünür. Kanserli doku ile normal dokuyu ayırt edebilmek MR ve bilgisayar teknolojisi ile mümkündür.

Prostat kenserinden ÅŸüphelenilen hastalar prostatın detaylı görüntülenmesi için multi parametrik MR ile deÄŸerlendirilir. MR kanser olması muhtemel bölgelerin haritasını çıkarır. Bu kanserli bölgelerin maalesef ultrason ile normal prostat dokusundan ayırt edilebilmesi mümkün deÄŸildir.

Biyopsi ultrason kılavuzluÄŸunda yapıldığı için biyopsiden önce özel yazılımlarla prostatın MR görüntüsü ile ultrason görüntüsünü eÅŸleÅŸtirilir. Bu ÅŸekilde MR‘da kanser ÅŸüpheli alanlar prostatın ultrason görüntüsü üzerinde iÅŸaretlenir.

Bu ÅŸekilde artık ultrasonla kanserli olması muhtemel prostat bölgelerini tespit edilip o alanlardan örnek alınabilmektedir. Bu iÅŸleme prostat MR füzyon biyopsisi adı verilmektedir.

Prostat biyopsisi ağrılı bir işlem midir?

Lokal anestezi altında yapılabilen bir iÅŸlemdir. Biyopsiden önce ultrason ile prostata sinirlerin girdiÄŸi bölgelere lokal anestetik verilerek prostat uyuÅŸturulur. Hasta konforu açısından sedasyon adı verilen hafif anestezi altında yapılması önerilir.

Hastanede yatmak gerekli mi?

Hayır günü birlik olarak yapılabilir. Hatta sedasyon altında yapılan hastalar dahi iÅŸlemden 2-3 saat sonra taburcu olabilirler.

Biyopsiden önce yapılması gerekenler nelerdir?

Ä°ÅŸlem makattan yapılacağı için bağırsak hazırlığı gereklidir. Bunun için iÅŸlemin yapılacağı gün hastaneye gitmeden önce lavman kullanılabilir.

Aspirin gibi kann sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa doktora danışılarak ilaç biyopsiden 5 gün önce kesilmelidir.

Ä°ÅŸlemden önce infeksiyona karşı önlem amacıyla doktorun önerdiÄŸi antibiyotik kullanılmalıdır.

Biyopsiden sonra nelere dikkat edilmeli?

Ä°ÅŸlemden sonra yaklaşık 1 hafta idrarla, dışkıyla ve meniyle kan gelebilir. Hatta kanlı meni 1 ay kadar sürebilir. Bu sebeple iÅŸlemden sonra 5 gün kadar kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır.

Ä°ÅŸlemden sonra prostat infeksiyonu olabilir. EÄŸer taburcu olduktan sonra ateÅŸ, idrar yapmada güçlük olursa ürolojiye baÅŸvurulmalıdır.

bottom of page